
Sociaal Ondernemen is al een aantal jaren verankerd bij KPN. Zij zijn in 2015 begonnen om mensen met een kwetsbare positie verder te helpen bij KPN.
Diversiteit & Inclusie bij KPN.
KPN is hét netwerk van Nederland. Om te begrijpen wat hun klanten beweegt, vinden zij het vanzelfsprekend dat het bedrijf een representatieve afspiegeling is van de maatschappij. Ze hechten daarom veel waarde aan een diverse samenstelling van hun medewerkers. Zij geloven in de kracht van het verschil en daarom investeren ze in een inclusieve cultuur. Zij willen dat mensen zich bij hun vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, omdat ze weten dat je dan je volledige potentieel kunt benutten.
Sociaal Ondernemen binnen KPN
KPN gelooft in het feit dat ieder mens talent heeft en dat iedereen het recht heeft om deel te nemen aan het werkende leven. Juist ook voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt is KPN een goede werkgever. Zo hebben ze binnen het domein van Customer Service een leer-werkbedrijf opgezet om deze mensen een opleiding en werkervaring te bieden op MBO 3 niveau in een jaar tijd. Zo zorgen ze ervoor dat niemand achteropraakt en leiden ze nieuw talent op voor hun klantcontact kanalen
Het leer-werkbedrijf – traject
Ronald Nieuwenhuis, Manager Diversiteit & Inclusiviteit, licht toe: “We leiden jaarlijks twintig mensen op via het leer-werkbedrijf. Het is een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de combinatie van een gedegen opleiding en werkervaring bij KPN kunnen ze vol vertrouwen de arbeidsmarkt op. We leren ze als het ware om te werken.” Het doel van Sociaal Ondernemen bij KPN is om de positie van deze mensen te versterken. We doen dit vanuit duurzaam werkgeverschap en samen te werken aan inclusiviteit.
Voor de medewerkers van het team Sociaal Ondernemen betekent deze opleiding en werkervaring dat zij (weer) aan de slag kunnen. In het school jaar gingen zij gemiddeld één dag per week naar school en de andere vier dagen werkten zij binnen KPN om de opgedane kennis toe te passen. Met alle voordelen van dien: sociale contacten op het werk, vast ritme in hun leven, samenwerken met mensen die een vergelijkbare achtergrond hebben, een erkend diploma, een zelf verdiend inkomen en het vertrouwen dat zij krijgen van collega’s en leidinggevenden bij KPN.
Na een jaar wordt de werkervaringsplek weer beschikbaar voor iemand anders met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zien dat de huidige medewerkers met de opgedane kennis en ervaring kunnen doorstromen in de reguliere afdelingen, met soms een kleine aanpassing van de werkplek en eventueel het werkpakket.
De resultaten van Sociaal Ondernemen
93 diploma’s en 12 nieuwe KPN-medewerkers
Van de 109 collega’s die vanaf 2015 zijn gestart, hebben 93 mensen het gehele traject afgerond. Zij hebben hun diploma Medewerker Klantcontact MBO3 in ontvangst genomen. Inmiddels hebben 12 mensen een baan gevonden binnen KPN en 43 mensen een baan buiten KPN.